Væggene - testforløb A

Se de forskellige vægtyper i testforløb A (afsluttet oktober 2024)

Introduktionen til væggene i testforløb A der løb af stablen fra juni 2024 til oktober 2024

Testen skal vise de forskellige vægges fugttekniske egenskaber og ydeevne, altså om vægopbygningerne er så robuste, fugtteknisk, at de kan anvendes til boligbyggeri, uden at tage skade eller at blive nedbrudt.

Væggene er opbygget efter forskellige principper i forhold til fysikkens love, med følgende parametervariationer:

Væg 1 og Væg 2 er opbygget på samme måde. Dog har Væg 1 høj densitet for isoleringen, medens Væg 2 har en lav densitet for isoleringen. For Væg 1 og Væg 2 udgør en 35 mm træfiberplade vindspærren, som har en vanddampmodstandsfaktor på 3 svarende til en Z‐værdi på 0,54 GPa s m2/kg. Tæthedsplanet som udover at være lufttæt også skal være tilstrækkelig dampdiffusionstæt, altså tilstrækkelig tæt over for vandmolekyler, udgøres af en 15 mm OSB 4 plade også kaldet Livingboard, med en vanddampdiffusionsmodstand Sd-værdi på 1,5 m svarende til en Z‐værdi på 7,7 GPa s m2/kg

  • Forholdet i vanddampdiffusionsmodstand mellem vindspærren og tæthedsplanet opfylder 1 til 10, hvilket som håndregel anses for tilstrækkeligt for konstruktioner i fugtbelastningsklasse 3, boliger med ukendt beboersammensætning.
  • Testen af de to vægge vil kunne sige noget om, om densiteten af isoleringen har indflydelse på, hvor meget fugt isoleringen kan tiltrække og binde som vandmolekyler, og om det er nok. Om densiteten af isoleringen i væggen kan udnyttes i forhold til dens evne til at modstå fugt, der ellers kunne føre til skader som f.eks. skimmelsvamp.

Væg 3 er opbygget efter de samme principper som Væg 1 og Væg 2, dog med en densitet for isoleringen svarende til den anbefalede sætningsfri densitet, hverken høj eller lav. Yderligere udgør en dampbremse af papir med en vanddampdiffusionsmodstand svarende til en Z‐værdi på 36,12 GPa s m2/kg, tæthedsplanet. Tæthedsplanet er trukket 45 mm ind i isoleringen for at give plads til et installationslag.

  • Forholdet i vanddampdiffusionsmodstand mellem vindspærren og tæthedsplanet opfylder til fulde 1 til 10, hvilket som håndregel anses for tilstrækkeligt for konstruktioner i fugtbelastningsklasse 3, boliger med ukendt beboersammensætning.

Væg 4 er opbygget på samme måde som Væg 3, dog er vindspærren af en 35 mm træfiberplade erstattet af en 9 mm Cembrit, basis (Windstopper) i brandklasse A2-s1-d0, diffusionsåben i klasse 1 med en Z-værdi på 1,7 Gpa s m2/kg.

Væg 5 er opbygget på samme måde som Væg 4, dog er vindspærren af en 9 mm Cembrit, basis (Windstopper) erstattet af en 12,5 mm fibergipsplade (Fermacell) med en vanddampdiffusionsmodstand Sd-værdi på 0,16 m svarende til en Z‐værdi på 0,82 GPa s m2/kg og træfiberisoleringen er erstattet af halmisolering.

Væg 6 bryder med bygningsfysikkens fugttekniske håndregler, både, hvad angår krav til tæthedsplan og forholdet mellem tæthedsplanets og vindspærrens vanddampsdiffusionsmodstand. Væggen er diffusionsåben med en lav vanddampsdiffusionsmodstand både for tæthedsplanet og for vindspærren, samt for materialerne ind i mellem. Tæthedsplanet, som udgøres af den indvendige overflade af lerpuds, har ukendt lufttæthed og lav vanddampsdiffusionsmodstand. Vindspærren, en presset halmfiberplade, er diffusionsåben med en lav vanddampsdiffusionsmodstand, men højere end for tæthedsplanet.